Smiješna strana školovanja

Srednje škole u Karlovcu

Gimnazija – najpoznatija je po svom učeniku Nikoli Tesli, sa skrivenim ambicijama prisvajanja njegovog nasljeđa i time smanjenja HEP-ovog računa za struju. Poznata i po visokom bodovnom pragu za upis gdje se upisuju većinom oni koji imaju 120% bodova. Nekad elitna kraljevska škola, danas pruža elitno kraljevsko mjesto na burzi ili svjetsku slavu, ovisno o vašim ambicijama. Time se ne razlikuje od drugih škola, osim što postanete svjesni toga odmah nakon druge godine školovanja. Kako god, u Gimnaziji se osjećate doista kraljevski samim ulaskom u predvorje koje podsjeća na prijemnu dvoranu dvorca, dok se ulaskom u odaje (čitaj: učionice) možete osjećati svakako, ovisno o kralju kojem ste pripali.
https://web.facebook.com/Gimnazija-Karlovac-113420987764/

Šumarska i drvodjeljska škola – škola s najljepšim pogledom, okružena smirujućim zelenim pojasom arboretuma. Umjesto edukativnih e-ploča dovoljni su joj samo prozori za sva zanimanja koja se u njoj uče. Šumari detektiraju vrste drveća pogledom u arboretum, drvodjeljci od živog drveta već vide izrađeni krevet, a meteorolozi broje oblake kroz prozor. U Pervanovim monolozima često opisivana kao škola za one boležljive i ne tako lijepe, danas u svoje redove prima i ljepotice i ljepotane bez dijagnoze.
https://web.facebook.com/%C5%A0umarska-i-drvodjeljska-%C5%A1kola-Karlovac-211456018927113/

Tehnička škola – popularno zvana ŠMRC što dolazi od nekadašnje skraćenice naziva, a nekad i zato što izaziva taj osjećaj kod manje uspješnih učenika. Najniža je to srednja škola u gradu, ne zbog znanja nego zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi, jedina škola smještena na dno šanca. Zbog očite povezanosti sa slovom Š (ŠMRC, šanac, škola) u njoj postoji i prigodnih 16 (šesnaest) smjerova zanimanja. A i šalabahteri su ovdje obavezni.
https://web.facebook.com/Tehni%C4%8Dka-%C5%A1kola-Karlovac-182714242731/

Mješovito industrijsko-obrtnička škola – zvana MIOŠ po dobro poznatom narodnom običaju skraćivanja svega što se može. Na pitanje „U koju školu ideš?“, zbog lomljenja jezika u svim smjerovima prilikom izgovaranja: „Idem-u-Mješovito-industrijsko-obrtničku-školu“, učenici pribjegavaju odgovoru: „Idem u MIOŠ.“, ili još jednostavnije: „Tu.“ – pokazujući prstom u smjeru škole. Ima jedan par koji je išao u MIOŠ, ona je frizerka, a on pekar. Ljubav se rodila u školskom hodniku i traje i danas. Znači, ova je škola bajkovito mjesto!
https://web.facebook.com/Mje%C5%A1ovita-industrijsko-obrtni%C4%8Dka-%C5%A1kola-241265389644639/

Ekonomsko-turistička škola – nalazi se preblizu Korane koja stvara osjetan nedostatak učeničke pažnje kad nastupi sezona kupanja. A opet, direktan dodir s turističkim potencijalom rijeke Korane trebalo bi uvesti kao dio obavezne učeničke prakse za buduće turističke djelatnike. Poznata je u skraćenom nazivu Ekonomska. I ona se, kao i sve karlovačke škole, nalazi u parku, kao i cijeli grad. Prednost bježanja iz škole ovdje dobiva novu dimenziju, uz dobru kamuflažnu odjeću bit ćete nevidljivi prilikom markiranja. 
https://web.facebook.com/pages/Ekonomsko-turisti%C4%8Dka-%C5%A1kola-Karlovac/108582095840160?ref=br_rs

Trgovačko-ugostiteljska škola – nalazi se na strateškom mjestu u samom srcu Zvijezde i centru zbivanja, ako ih ima. Škola ima svoj dućan i svoj restoran pa time tvori samostalnu i samoodrživu državu unutar zidina grada. Ujutro u školi učiš, zatim radiš u restoranu, na kraju i ostaneš u školskom dvorištu na terasi uživajući u ispijanju kave. Još da ima sobe za noćenje, učenici ne bi trebali ići doma dok se sasvim ne osamostale i osnuju obitelj. 
https://web.facebook.com/profile.php?id=100014614270342

Prirodoslovna škola – poznata kao škola na Gazi što neupućene asocira na pojas Gaze, ponekad s razlogom, osobito u noćnim satima pri povratku iz škole. Kroz povijest, najneodlučnija škola s raznim profilima zanimanja od koje su nastale mnoge druge škole – tehnička, kemijska, obrtnička, industrijska. S obzirom na to da je izrodila sve druge škole, zbog svoje reproduktivne biološke snage odlučila je postati Prirodoslovna. U nju se upisuju oni koji vole biljke, životinje i pivu. Najkorisnija je to škola za preživljavanje u slučaju smaka svijeta. 
https://web.facebook.com/pages/prirodoslovna-skola-karlovac/234521364089460?ref=br_rs

Medicinska škola – najviša srednja škola u Karlovcu zbog dva razloga – nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini u gradu i traje najviše godina. Ovu školu upisuju oni koji žele program cjeloživotnog učenja primijeniti na sebi jer nakon tih 5 dugih godina srednje, upisuju Medicinski fakultet s trajanjem do 10 godina za one najupornije, nakon toga odrađuju stažiranje, specijalizaciju i subspecijalizaciju i već su na korak-dva do penzije. Drugi dio zainteresiranih za ovu školu su oni koji vole svijetlo plavu boju i život u klompama. Markiranje iz ove škole je praktički nemoguće zbog brisanog prostora oko škole i bezbrojnih očiju koje vas motre iz susjedne bolnice.
https://web.facebook.com/medicinskaskolakarlovac/