Retro foto kutak

Retro foto kutak Paviljona Katzler služi kao retro foto kutak. Jednostavno. Ajnfah tak kak je. 

Retro foto kutak Paviljona Katzler u narodu je poznat kao “soba z boka” (hvala Nela Zovko na izrazu!).

Ovisno o načinu korištenja, može se nazivati forcimer, može biti i primaća, ako vam se prispava poslužit će i kao šlafcimer, a ako jako pada kiša postat će badecimer.

Želimo da uživate u njemu kao i mi dok smo ga osmišljavali i gradili. Po motom “i ja sam zvijezda Zvijezde”, na trenutak zaustavite vrijeme kroz fotografiju sebe i svojih prijatelja i postanite zvijezda Zvijezde. Zaslužujete to. Kad se uslikate, tu jedinstvenu razglednicu pošaljite u svijet preko društvenih mreža, e-mailova, goluba pismonoša ili nekog drugog nama još nepoznatog medija. 

Prostor scenografije retro foto kutka na slikovit način prikazuje dio povijesne svakodnevice i sobu jedne obične karlovačke familije. Osim za fotografiranje neka vam posluži za odmor u hladu, ugodno druženje, čitanje poezije, sviranje flaute, pjevanje uz gitaru, trač-partije, promatranje prolaznika ili glumatanje. 

Soba će biti postavljena cijelo ljeto i dio jeseni, dok nas kiše i magle ne potjeraju. Mijenjat će se i nadopunjavati ovisno o punom Mjesecu, raspoloženju korisnika ili važnim događanjima u Karlovcu.

Neka vaše fotke obiđu svijet kroz retro-razglednicu Karlovca! 😊 😊 

Zahvaljujemo se donatorima i suradnicima:

Grad Karlovac

Visit Karlovac

Dharma namještaj (Mario Brinjak)

Studio apartman Atelier (Jasminka Krnežić)

Uslužni obrt Ančica (Ankica Malović)

Obrt za dizajn Lentium (Demjan Rožman)

a za vas ostale sačuvat ćemo mjesto za upis u knjigu donatora i prijatelja.

PSIHA

Toaletni ormarić s velikim zrcalom.

Porijeklo imena dolazi od grč. psykhe = duša, što govori o neobičnoj moći jednog ogledala u kojem se mogao vidjeti odraz duše onih koji su vjerovali u tu priču. Postojao i strah od ulaska s one strane ogledala i nemogućnosti povratka nazad u realni svijet. 

Ipak, psiha je sasvim običan i nezaobilazan komad namještaja u sobama prošlog stoljeća, s funkcijom ogledanja cijelog stasa pri pripremama za izlazak iz kuće. U slučaju nezadovoljstva vlastitim izgledom, gornji dio ogledala se zatvori. U ormarićima i ladicama sa strane držala se kozmetika, parfemi i šminka, posebni komadi intimnog rublja, krunica za molitvu, draga fotografija stare ljubavi ili obitelji te flaša komovice za unšlag za vene. 

Psiha se sastoji od velkog špigla i dva toaletšranka sa svake strane.    

TABLETIĆ

Tabletić je heklani končani ukras za sve ravne površine u kući osim podova. Često je bio u simbiozi s televizorom, čak i kad su televizori postali tanki pa je spiker s dnevnika morao čitati vijesti s nakrivljenom glavom da mu ćošak tabletića ne zakriva lice preko nosa. 

Postavljao se i na stolove s obaveznom kristalnom pepeljarom. Na nahtkaslima je bio tabletić koji se navečer prekrivao čašom vode s gebisom. S polica kredenca visio bi tabletić preko ruba čvrsto pritisnut vrijednim starinskim servisom tanjura, kristalnim čašama i šalicama za čaj od najfinijeg porculana koji su se upotrebljavali samo kad bi u goste došla neka važna persona. 

Tabletić se naziva još i miljeić ili jednostavno hekleraj.