Proljetne promenade 2019.

Zeleni Karlovac, subota 27.4.2019. 

Počisti prvo pred svojim vratima!

Najlakše nam je na usputnoj kavici raspravljati o ekologiji, biti zabrinut za biljne i životinjske vrste koje izumiru, osuđivati tankere što šire naftne mrlje po morskoj površini, online prosvjedovati protiv velikih korporacija koje izlijevaju otpadne vode u okoliš ili ljutito pokazivati vijesti u medijima o prekomjernoj sječi šuma. Pitanja su to na koja se nećemo naći odgovor ako svatko od nas ne promijeni nešto u vlastitom odnosu prema svom najužem okolišu.
Stara poslovica kaže: “Počisti prvo pred svojim vratima!”. 
Nije nam cilj vratiti se u prošlost kad nije bilo industrije, cilj nam je napredak civilizacije što podrazumijeva usklađivanje tehnološke, intelektualne i ine evolucije, a kroz osvješćivanje naših malih svakodnevnih rutina koje kumulativno imaju veliki učinak na naš ekosustav. I na nas. 
Kad smo već kod narodnih izreka, postoji i ona: „Daleko od očiju, daleko od srca“. Primjenjiva je i u slučaju naše svakodnevice i pitanja održivosti ekosustava. Kad šetamo gradom i bacimo papirić iza sebe, ili kad ispraznimo kućnu kantu za smeće u kontejner – smeće nije nestalo, samo je dislocirano. Današnja aktualna i medijski promovirana borba protiv plastičnih vrećica i svekolike pvc ambalaže, hvalevrijedna je akcija koja povlači za sobom pitanje – koliko nisko trebamo pasti da sami shvatimo koliko griješimo. Zar nismo to mogli napraviti i prije?  
Najbolji primjer gore spomenute izreke je „tradicija“ bacanja smeća u šume, špilje i jame. Smeće bačeno u šumski jarak ili u tamu jame, daleko je od očiju i daleko od srca i savjesti. U dubinama krša nalaze se tone odbačenog otpada koji direktno utječe na zagađenost vode koju svakodnevno pijemo. Nažalost, oni koji se rješavaju smeća na taj način, nikada neće pročitati ovaj tekst niti postoji način kako ih osvijestiti. U Hrvatskoj je 80% pitke vode u vodoopskrbi iz podzemlja, tj. 80% žitelja pije podzemne vode. U tu statistiku uključeni su i naši karlovački izvori na Borlinu i Korani. 
A da ipak nije sve tako crno, ovdje navodimo dva svijetla primjera, akcija Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac i akcija speleologa Hrvatske Čisto podzemlje. Aquatika se uspješno bori s ukidanjem plastične ambalaže u svojoj suvenirnici te ukidanjem prodaje vode u plastičnim bocama u svom prostoru i postaje nit vodilja za budućnost. Akcija speleologa Hrvatske pod nazivom Čisto podzemlje bavi se čišćenjem divljih deponija u speleološkim objektima i edukacijom stanovništva kako bi se očuvale pitke vode podzemlja i jedinstvene endemske vrste hrvatskog krša.  
Najnoviji trend koji se ove godine proširio društvenim mrežama #Trashtagchallenge, pokazatelj je da možda ima nade za nas. Cilj izazova je očistiti svoje okruženje, prikazati stanje prije i poslije i na taj način je i čišćenje okoliša postalo trendy.
Budimo u trendu, budimo odgovorni za ovu našu planetu koju jedinu za sada imamo. I počistimo prvo pred svojim vratima!